Odrasli

PLAVANJE ZA ODRASLE

Programe za odrasle imamo razdeljene na tri sklope – programe.

Prvi program je namenjen ZAČETNIKOM, ti so lahko neplavalci ali pa so plavalci in do sedaj še niso osvajali tehnike plavanja prsno, kravl in hrbtno. Program poteka na treh stopnjah v  šolskem bazenu kopališča Tivoli.

Drugi program je namenjen tistim BOLJŠIM PLAVALCEM, ki so že osvojili osnove treh tehnik plavanja (P, K in H). Te tehnike želijo nadgraditi in osvojiti še četrto tehniko, delfin. Vadba poteka v velikem 25 m bazenu kopališča Tivoli.

Tretji program je namenjen tistim odraslim, ki bi želeli popestriti vadbo plavanja in se udeležiti tudi nekaj tekmovanj in se družiti z ostalimi plavalci. Program se imenuje  VETERANSKA SELEKCIJA. Vadba poteka na kopališču Tivoli. v ta program se lahko vključijo tudi TRIATLONCI. 

V vseh programih  se na zabaven in dinamičen način naučimo pravilnega plavanja vseh treh ali celo štirih tehnik.

Plavanje za odrasle ni le ena izmed boljših oblik rekreativne vadbe, saj ne obremenjuje sklepov in kosti, temveč nudi odlično obliko aerobne obremenitve. Plavanje je sicer res odlična oblika rekreacije, vendar pa ne vsako plavanje.
Plavanje t.i. žabice, kjer je glava venomer zunaj vode, lahko že po 10 minutnem plavanju povzroči bolečine v vratu in prsnem delu hrbtenice. Razlog za bolečine je nenaravni položaj glave pri tovrstnem plavanju. Pri pravilnem plavanju prsnega (žabica z izdihovanje v vodo), kravla in hrbtnega do tovrstnih bolečin ne prihaja.

Kot vsaka aerobna vadba je tudi vadba v vodi koristna: za regulacijo krvnega pritiska, zmanjšanje nevarnosti kardiovaskularnih bolezni, povečanje maksimalne potrošnje kisika, zmanjšanje celotnega holesterola, izboljševanje dihanje zaradi vlažnega zraka, kontroliranje telesne mase in telesne sestave,…